sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Ruttujuttu - Uusia askelia

Otan jälleen uuden askeleen elämässäni. Tähän saakka ovat metsän puut kuunnelleet pohdintojani ja vastanneet  huminallaan. Ruttujuttu blogini kautta tutustun sosiaaliseen mediaan, joka on minulle uusi vieras maailma. Blogini nimi tulee runokirjasta, jonka ruttasin viime opintovuotenani Oriveden Opistolla. Kokosin opettajieni kannustuksella perheemme runolahjoista kirjan , jonka kuvitin.

Pohdintani liittyvät siis kuvallisen ilmaisuni vapautumiseen ja kuvallisen ilmaisun merkitykseen lapsen kehityksessä. Miten aikuinen voi olla salliva tai rajoittava?

Ensimmäinen merkityksellisen kokemukseni oli lapsellinen tunne tunteiden vapaasta kuvallisesta ilmaisusta. Täysin valkea pohjustettu taulunpohja edessäni ja akryylivärejä vapaasti käytössä. Opettaja ohjeisti ainoastaan aiheen - Minä ja luonto.


Tästä tuli runokirjan runooni kuva:
"Varastin aamun auringolta ja nauroin, kun aurinko nousi."

Olin aidosti kokenut saman vapauden tunteen kuin lapsi maalatessaan. Tämä taulu kuvasti sen hetken tunnetilaani. Päätin, että tästä tulee maalaus, joka elää minun elämäntilanteiden myötä.

Olin nyt tutustunut akryyliväreihin ja ihastuin niiden hajuttomuuteen ja vesiliukoisuuteen. Ne kuivuivat myös nopeasti. Voin suositella niiden käyttöä myös alle kouluikäisten kanssa.

2 kommenttia:

  1. Akryylit sopivat varmasti lapsille juuri mainitsemistasi syistä. Mielestäni lapset tarvitsevat käyttöönsä puhtaita, kirkkaita värejä.Aurinko-kuvassasi pidän erityisesti alaosan sinisestä väristä. Ruudullani se toistuu melkein violettiin vivahtavana sävynä, joka on erityinen lempparini. Vasta viimeiseksi huomasin hahmon taustalla: jalat, kasvot ja kädet.Eikö meidän pitäisikin antaa lapsille kokemuksia, jotka saavat heissä aikaan wau-tunteen - samanlaisen kuin sinäkin sait! Ensin aikuisen on löydettävä tuo tunne itsessään kokemusten kautta, sitten on helppo tarjota sitä lapsillekin. Tietysti lapsen oma kokemus on tärkeä...meidän kokemustamme emme tietenkään siirrä sellaisenaan lapselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tykkään myös taulun sinisestä väristä. Se on meri, jonka yllä leijun vapaana.

      Poista