tiistai 6. maaliskuuta 2012

Muotokuvia

Hallittu tussin käyttö on minun taidoillani vielä täysin mahdoton ajatus. Siksi olenkin erityisen onnellinen näistä kahdesta muotokuvasta. "Huuto" oli ensimmäinen kuva, jossa tietoisesti hain näköisyyttä. Tosin minulla ei ollut mallia, mutta mielessäni oli kuva lapsesta, joka on juuri tajunnut elämän rajallisuuden. Kostutin vedellä akvarellipaperia pään muotoon ja läksin hillitysti lisäämään tussia. Annoin työn välillä kuivua ja kostutin kasvoja alueittain, lisäten tussia. Kolmen-neljän kerroksen jälkeen en uskaltanut enää tehdä mitään. Mielessäni pyörivät värit, mutta opettajani kehotti minua luopumaan niiden kokeilusta tämän kuvan kohdalla. Hänen mielestään herkät mustan sävyt korostavat pojan tunnetilaa. Photoshopin avulla voisi kokeilla turvallisesti värejä tärvelemättä kuvaa. 

"Huuto" 27x18 cm

"Juho vanhenee" 20x28 cm
Poikamme Juhon syntymäpäivä läheni ja halusin antaa hänelle lahjaksi muotokuvan. Nyt otin valokuvan malliksi ja värin suoraan käyttöön. Pohja on edelleen akvarellipaperia ja tussi on sama punainen kuin "Yö"-kuvassa. Tekniikka on sama kuin yläkuvassa, mutta pesin välillä työtä, mistä johtuu värin rosoisuus. Pikkukuvassa sininen on tavallista kirjoitusmustetta ja siihen ei tullut rosoisuutta pesussa.

Kuvassa on jonkin verran näköisyyttä, mutta vuosia on tullut mallikuvaan nähden rutkasti lisää ja pikkukuvaan vieläkin enemmän. Siirränköhän minä tässä tiedostamattani omaa vanhenemisen kriisiäni lapselle?

Juhon mallikuva on vuodelta 2006



3 kommenttia:

  1. Jos minusta joskus tehdään vastaava kuva, toivoisin pikemmin nuorennusta...

    VastaaPoista
  2. Alkuperäinen valokuva ei ole helpoimpia malleja. Asento on vaikea, ylhäältä alaspäin. Näköisyyttä on, mutta kieltämättä olet vanhentanut mallia. "Huuto" tuo mieleen toisen Huuto teoksen. Tämä ei ole niin pelottava, vaikka jotain karmivaa tässäkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En todellakaan tahallani halunnut Juhosta vanhempaa. Taitoni tussin hallinnassa on rajallista, mutta iloitsen siitä pienestäkin näköisyydestä.
      Kävin tänään Galleria Koneen uuden näyttelyn avajaisissa, siellä on Mika Karhun vaikuttavia tussitöitä.

      Poista