torstai 15. maaliskuuta 2012

Pedagoginen värityskirja

Postauksessani "Sattuman viehätys" kerroin oivaltaneeni tussityöskentelyssä uuden mahdollisuuden lasten värityskuville.

Olen päiväkotityössäni usein käynyt keskustelua valmiiden värityskuvien käytöstä lasten kanssa. Mitä tavoitetta ajatellen tarjoamme lapsille valmiita monistettuja kuvia väritettäväksi? Löydän helposti ainakin neljä perustetta: 1. lapset haluavat värittää, 2. lapsille on toisten lepohetken aikana hyvä tarjota jotakin "hiljaista" tekemistä ja samalla lapsen keskittymiskyky kehittyy, 3. värittäminen ääriviivoja ylittämättä kehittää hienomotorisia taitoja ja 4. aikuisen on helppo tarjota valmiiksi monistettuja kuvia.

Valmiiden värityskuvien käyttöä vastustavat hyväksyvät osin samat perusteet, kuitenkin he nostavat esille tärkeimpänä lapsen luovuuden ja mielikuvituksen kannattelun. Valmiskuvat ovat lähes aina hyvin stereotyyppisiä tietokoneella tehtyjä kaupallisia hahmoja.

Piirtäessään ja maalatessaan kaikki lapset nauttivat väreistä. On ihanaa, kun lapsi on onnellinen ja ylpeä omasta piirustuksestaan tai maalauksestaan. Nämä lapset eivät kaipaa valmiita värityskuvia, mikäli heillä on piirustus- ja maalausvälineitä käytettävissä. Kuitenkin osa lapsista pettyy ja on tyytymätön omaan piirustukseensa tai maalaukseensa. Lapsen hienomotoriset taidot eivät aina vastaa lapsen omaa käsitystä todellisuudesta. Tähän "Pedagoginen värityskirja" on oma vastaukseni. Sattumanvaraisia ja ylläyksellisiä kuvia tuottava tussityöskentely antaa lapselle mahdollisuuden löytää onnistumisia.

Hahmo tussilla märälle paperille

Pesty tussimaalaus

Väritetty kuva

Tässä karkea kuvasarja ideastani: 1. laitetaan tussia vedellä osittain kostutetulle akvarellipaperille, 2. hetken kuivuttua paperi pestään, ääriviivat jäävät ja osin myös kuivunut tussi, 3. väritetään kuva akvarelliväreillä.

Tästä alkaa kokeilu lasten kanssa!

.

4 kommenttia:

  1. Kuulun siihen ryhmään, jonka mielestä valmiit värityskuvat ovat kamalia. 1. Miksi lapsi ei voi värittää itse piirtämääsä kuvaa? 2. Valmiit värityskuvat ovat ylensä makeilevan disneymäisen kaupallisia 3. Liian usein lapsille annetaan tussikynät värittämiseen (olen nähnyt) joten tulos on kammottava 4. Valmiit värityskuvat kielivät aikuisen lepsuudesta ja mielikuvituksen puutteesta. Omille lapsilleni en koskaan sallinut värityskuvia. Ovatkohan he jääneet jotain paitsi? Ovatkohan he aikuisena salaa ostaneet värityskirjoja kielletyn hedelmän tunnelmissa? Sinun ideasi on ehdottomasti parempi kuin värityskirjat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla riittää rohkeutta ja pontta sanoa reippaasti kantasi. Kiitos!
      Toivon avointa keskustelua ja ideoita valmiiden värityskuvien vaihtoehdoksi.
      Kuulin erään perheen harrastavan jatkotyöskentelyä. Lapsi aloittaa piirtämisen ja samalla tarinan, aikuinen jatkaa, toinen lapsi jatkaa, aikuinen jatkaa jne. Piirros-tarinahetki kestää kuulema vaihdellen 30min-tunti.

      Poista
  2. Noista yllä olevista kuvista värittämätön "supikoiraorava" on ehdottomasti hienoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa - on löytynyt uusi laji. Tämä on sitä yllätyksellisyyden ja mielikuvituksen lapsellista hupinaa !!!

      Poista